
Кәдімгі өрік
Armeniaca vulgaris Lam.
Family:Rosaceae
1
Тарату
Өрік ағашы ұзақ уақыт бойы жылы қоңыржай климаттың көптеген елдерінде өсірілді.
Ресейде ол Кавказда, Қырымда және еуропалық бөліктің оңтүстік аймақтарында кеңінен өсіріледі.
Мәртебесі. Тек қана полиморфты түрлер күрт қысқарып, Қазақстанның Қызыл кітабына енгізілген.
Таксонның генофондты сақтаудағы маңызы. Ол солтүстік және батыс Тянь-Шаньда жабайы өседі және эндемик болып табылады.
Ботаникалық сипаттамасы. Кәдімгі өрік — Қазақстандағы өрік туысының жалғыз өкілі. Орташа биіктігі 5-8 метр болатын жапырақты ағаш. Ескі діңдердегі қабығы бойлық жарылған сұр-қоңыр түсті. Жас өскіндер жылтыр, жалаңаш, қызыл-қоңыр, көптеген кішкентай жасымықтары бар. Жапырақтары кезектесіп, сағақты, дөңгелек, жұмыртқа тәрізді, жоғарғы жағында созылған, жиектері ұсақ тісті немесе екі есе тісті; ұзындығы 6-9 см. Сағақтары жұқа, пластинаның түбінде бездері бар ойық тәрізді. Гүлдер жеке отырықшы немесе өте қысқа гүл сағақтарында, 25-30 мм диаметрі, бес өлшемді. Гипантий цилиндр тәрізді, жасыл-қызыл, бес сопақша, қою қызыл, гүлдеген кезде гүл жапырақшалары төмен қарай бүгіледі. Гүл жапырақшалары ақ, қызғылт жолақты немесе қызғылт, дөңгелек, эллиптикалық немесе жұмыртқа тәрізді. Аталықтар саңы 25-45. Гинецейі бір, гипантийінің түбінде орналасады. Гүлдер жапырақтары пайда болғанға дейін гүлдейді. Наурыз-сәуір айларында гүлдейді. Жемістер — сарғыш-қызыл («өрік») түсті шырынды сүйекті жемістер. Сүйекті қабығы қалың, қабырғалы, тегіс немесе кедір-бүдірлі. Терісі барқыт түкті, сарыдан қызғылт сарыға дейін, әдетте қызғылт түсті бір жақты «тотығу» бар; өсірілген сорттардағы жеміс целлюлозасы тәтті, шырынды немесе құрғақ. Тұқымдар тегіс, жұмыртқа тәрізді, тығыз ашық қоңыр қабығы бар, ащы немесе тәтті. Жемістің салмағы 3-18 г, маусым-тамыз айларында жеміс береді. Өрік ағашы ұзақ уақыт бойы өседі, жылы климатта 100 жылға дейін, мол жеміс 3-5 жылдан басталып, 30-40 жылға дейін созылады. Гүлденген бүршіктер – 16 -21 температурада қатып қалады. Аязға төзімді — 25°C дейін төзімді. құрғақшылыққа төзімді (тамырдың терең енуіне байланысты).
Оның қызыл-қоңыр немесе қоңыр-зәйтүн, жылтыр, жалаңаш өсінділері өте талғампаз, көбінесе сұрғылт пленкамен жабылған (бірақ толығымен емес). Гүлдену кезінде өте әдемі, көптеген үлкен ақ немесе бозғылт қызғылт гүлдермен безендірілген, қою қызыл иілген гүл жапырақшалары бар. Ол 7-9 күн бойы жапырақтары гүлдегенге дейін гүлдейді. Жабайы өрік жеміс ағаштарының ең алғашқысы, наурыздың аяғы мен сәуірдің басында гүлдейді. Сондықтан ол жергілікті климатқа тән сәуірдің қарлары мен аяздарының салдарынан жиі қатып қалады.Осы себептен 3-4 жылда бір рет қалыпты жеміс береді. Жемістердің жұмсағында жеңіл сіңірілетін қанттар (16-20%) және органикалық қышқылдар (0,32-2,63%), пектинді заттар (1,10-3,35%), минералды тұздар мен микроэлементтер үйлесімді үйлесім тапқан. Өрік және биологиялық белсенді заттарға бай: С витамині (17,4 — 20,3мг.%), А витамині (5,2 — 9,8мг.%), Р витамині (445 — 567мг.%). Өрік жемісінің жоғары поливитаминді болуы оның диеталық және дәрілік өнім ретіндегі маңызын айтарлықтай арттырады. Жабайы өрік селекция үшін ең құнды бастапқы материал болып табылады. Іле және Жоңғар Алатауларының тауларында ағаштар мен жеміс бүйректерінің қыстыққа төзімділігі жоғары және саңырауқұлақ ауруларына төзімділігі жоғары, үнемі жеміс беретін өнім түрлері кездеседі. Жабайы өсетін түрлердегі жемістердің салмағы 3-18 г, дақылдарда 5,5 г-нан 80 г-ға дейін ауытқиды; кейде салмағы 130г болатын жемістер кездеседі.Өріктің биологиялық ерекшелігі — оның көктемде және жаздың бірінші жартысында пайда болатын негізгі өсуден басқа, вегетациялық кезеңде өсудің екінші және тіпті үшінші толқынын беру қабілеті. Екінші толқын өсінділерінде пайда болған жеміс бүршіктері қыстың ең үлкен төзімділігіне ие. Өрік — таудағы фотофильді өсімдік; ол нашар төзімді және қоюланған кезде қатты зардап шегеді, бұл бүйір және төменгі бұтақтардың кебуінен көрінеді, әсіресе ағаш тәждері бір-бірімен тығыз байланыста болатын бөліктерде. Өрік топырақтың тұздануына сезімтал.
Таралуы. Жоңғар және Іле Алатаулары, Кетмен жоталары, Қырғыз және Талас Алатауларында таралған. Таулы өзендер аңғарларында теңіз деңгейінен 900 — 1900 метр биіктікте жеке-дара, топпен немесе дербес тоғайлармен өседі.
Мекендейтін жерлері. Таудың төменгі және орта белдеулеріндегі оңтүстік тасты және қиыршықтасты беткейлер. Ең үздік өсімдіктер Іле Алатауында және Жоңғар Алатауының оңтүстік беткейінде шоғырланған, мұнда шамамен 700 га жер алып жатыр.
Пайдалану. Көгалдандыруда: өрік сәндік. Ол ерте және мол гүлденуімен, әдемі күзгі жапырақтарымен ерекшеленеді. Ол жартылай қорғауда қолданылады. Музыкалық аспаптар жасауға арналған ағаш.
Тамақ өнеркәсібінде: кептірілген өрік, пастила. Өрік жемістері жаңа және кептірілген түрінде тұтынылады. Жемістер жақсы кептіріледі. Кептірілген өрік әсіресе танымал, ол диеталық диетада кеңінен қолданылады. Кептірілген өрік — курага, күн сәулесінде жартылай кептірілген, тұқымсыз. Дұрыс дайындалған кептірілген өріктің құрамында 50-ден 60% — ға дейін қант бар, ылғалдылығы 22% — дан аспайды. Кептірілген өрік пен өрік шырыны жүкті және жүрек-қан тамырлары аурулары бар науқастарға пайдалы.Кептірілген өріктің калориясы жоғары, өйткені оның құрамында оңай сіңетін көмірсулар көп, калийге бай, құрамында кальций, магний, фосфор, темір, дәрумендер, органикалық қышқылдар және басқа да пайдалы заттар бар. Кептірілген өрік күніне 100-150 г қоректік, қалпына келтіретін құрал ретінде әлсіреген адамдарға, сондай-ақ созылмалы аурулармен (мысалы, туберкулез), жүкті әйелдер мен балаларға аурудан айығуға ұсынылады.
Тұқым (сүйек) тамаққа бадам сияқты пайдаланылады, ал одан сығу арқылы сүт алынады. Өріктен өрік арағы дайындалады, өріктің шырыны ашытылып, содан кейін айдалады.
Косметологияда: өріктің жұмсағы мен сүйегі құрғақ теріге арналған косметикалық құралдарды дайындауда, қартаюды болдырмауға арналған құралдарда, қоректік және ылғалданған маскаларда, шашты күтуге арналған құралдарда пайдаланылады. Тұқымды медицинада еріткіш ретінде қолданылатын майлы май өндіру үшін пайдаланады. Ұнтаққа ұнтақталған өрік камерасы медицинада гуммиарабикті толыққанды алмастырғыш ретінде пайдаланылады. Эмульгациялау қабілеті, онда дайындалған май эмульсияларының төзімділігі және тұтқырлығы бойынша ол гуммиарабиктен асады. Өрік камедосын орау құралы ретінде пайдаланады.